září 16, 2019

Stavitel průmyslových zón Panattoni předal speciální halu česko-slovenské společnosti ViaPharma, která zajišťuje distribuci především pro síť lékáren Dr. Max. Projekt byl ihned po dokončení certifikován dle standardu BREEAM 2016 jako nejzelenější logistická budova v Česku. CBRE, světový lídr v oblasti komerčních realitních služeb, zprostředkovalo transakci a asistovalo u projektového řízení výstavby. Budova s pronajímatelnou plochou 23 000 m2 v Panattoni Parku Prague Airport II u středočeského Pavlova zahrnuje sklad, kanceláře, sociální zázemí i lékárnu. Celková investice do nemovitosti a technologií přesáhla miliardu korun.

„Velice nás těší, jak se nám logistický park v Pavlově za poslední rok a půl rozrostl, a to zejména díky výjimečné práci stavitele Panattoni. Budova společnosti ViaPharma navíc představuje nejzelenější projekt napříč celým naším evropským portfoliem, a udává tak trendy v certifikacích i pro ostatní země. Při certifikaci dle nejnovějšího standardu BREEAM 2016 dosáhl úrovně Excellent a nejvyššího skóre v ČR 82,4 %,“ říká Monika Hubková, asset manažerka fondu Logistis, zástupkyně vlastníka logistického parku v Pavlově.

„Máme radost, že jsme svým zaměřením na výstavbu šetrných budov spustili lavinu certifikací u průmyslových budov. Vždy se snažíme aplikovat nejnovější a nejpřísnější kritéria. Nechceme dělat certifikaci pro certifikaci. S projektem pro společnost ViaPharma jsme posunuli pomyslnou laťku opět výš. Z technologických zvláštností haly bych vyzdvihl řešení různých teplotních režimů. Po dohodě s klientem jsme použili tepelná čerpadla vzduch – vzduch a princip tzv. free-coolingu, který spočívá ve využití neupraveného venkovního vzduchu k ochlazení vnitřních prostor,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel společnosti Panattoni pro ČR a Slovensko.

Podstatou projektu bylo přizpůsobit již probíhající spekulativní výstavbu specifickým potřebám společnosti ViaPharma. Mimo jiné šlo o doplnění chlazení a sekcí s různým režimem teplot. Výstavba a provoz budovy jsou v souladu s požadavky Státního úřadu pro kontrolu léčiv. Součástí distribučního centra je také lékárna a část dedikovaná pro distribuci e-shopu Dr. Max.

„Nová hala se dostavěla v plánovaném termínu, proto jsme rádi, že můžeme svým partnerům garantovat, že námi dodávané přípravky budou v tu pravou dobu na správném místě, a to ve správné kvalitě. Speciální hala také splňuje všechny nároky kladené na nakládání s lékárenským sortimentem,“ říká Daniel Horák, generální ředitel společnosti ViaPharma.

Oddělení projektového managementu CBRE bylo zodpovědné za technické zastupování společnosti ViaPharma, v přípravné fázi za implementaci veškerých technických požadavků, koordinaci projekčního zadání a kontrolu technických řešení developera. V realizační fázi za dodržení schváleného rozpočtu, projektový monitoring a Cost Management. Výsledkem spolupráce společností CBRE a ViaPharma bylo převzetí budovy v řádném termínu s plnou připraveností pro montáž specifických technologií.

"Jednalo se o výstavbu na míru přesně pro potřeby společnosti ViaPharma. Díky kontrole a konsolidaci technických řešení developera ve velmi krátkém čase, se podařilo vytvořit přesné zadání pro následující výstavbu. Úprava budovy musela být řešena dvěma fázemi, první týkající se stavby jako takové a druhá týkající se vnitřní distribuční technologie klienta. V souladu s probíhající výstavbou jsme kontrolovali kvalitu prací se zaměřením na specifické požadavky, jakými jsou systémy HVAC, osvětlení, připravenost pro technologie distribuce a instalace speciálního dockovacího systému pro dodávkové automobily do 3,5 t,"
říká Jan Chloupek, Senior Project Manager Building Constultancy společnosti CBRE.

CBRE zajistila rozsáhlé pozemky pro novou logistickou halu u Hradce Králové a současně zprostředkovala koncového uživatele z oblasti retailu

Průzkum CBRE: ČR je v hledáčku mezinárodních online prodejců. Poptávka po logistických centrech v okolí velkých měst vzroste

CBRE zajistí povolení, přípravu pozemku i nájemce pro 15 000 m2 skladových a výrobních prostor v exkluzivní lokalitě pražské Hostivaře